16 דברים שאנשים חזקים מנטלית לא עושים!

שלא כפי שנהוג לחשוב, אנשים מצליחנים אינם בהכרח חזקים מנטלית. יצא לי לפגוש אנשים מצליחנים שחיים בפחד מתמיד מכישלון ועדיין מרגישים נחותים. ויצא לי לפגוש ולשמוע על מנהלים בכירים ומנכ"לים שמלאים ברגשות קשים, נתונים ביחסים הרסניים, מכורים לסמים, בוגדים, או שיש להם ילדים עם בעיות חמורות אליהם הם בקושי מתייחסים.

חוזק מנטלי אכן מוביל להצלחה, אבל הצלחה מהסוג המספק באמת, כזו שמלווה במצב נפשי מאוזן, ביכולת ליהנות מהחיים ולנהל יחסים בריאים ואוהבים.

אז מה מאפיין אנשים עם חוזק מנטלי אמיתי?

1. הם לא עסוקים בשיפוט עצמי – אם הם נכשלים במשהו הם לא עסוקים בלבכות על למה זה קרה ואיך זה שלא פעלו אחרת. הם לומדים מטעויות ומסיקים מסקנות להמשך.

2. הם לא מנסים לרַצות את כולם ומעזים להציב גבולות – הם מבינים שלעולם לא ניתן יהיה לרַצות את כל העולם ולא מנסים לעשות זאת. הם הוגנים ומכבדים כלפי אחרים, אך מעזים לומר "לא" היכן שנדרש ואינם חוששים להציב גבולות.

3. הם לא מכלים אנרגיה על דברים שאינם בשליטתם – הם לא מתעסקים בשאלות כמו איך אדם אחר צריך לחיות, ולא יושבים ומתלוננים על מזג-האויר או על המדינה שבה הם חיים. הם עסוקים בדבר היחיד שבו הם יכולים לשלוט בהקשר למה שאינם אוהבים: היחס שלהם למצב.

4. הם לא רודפים אחרי אנשים שדחו אותם ואינם מוכנים לקבל יחס משפיל – אם מישהו אמר להם "לא" הם כואבים כמו כל אחד, אבל הם לא ירדפו אחריו ובטח לא ישפילו את עצמם רק כדי לזכות בקרבתו.

5. הם לא עוקבים אחר אקסים ברשתות – אף שגם הם עלולים להתפתות לכך הם לא יתנו לעצמם ליפול בפח, ויעשו כל מה שנדרש כדי להתרחק מהפיתוי.

6. הם לא מטפחים את הסיפור העצוב של ילדותם – לרובנו המוחלט יש עבר שכולל רגעים מכאיבים, ועל כולנו העבר הזה משפיע כבוגרים. אבל אנשים חזקים מנטלית לא עסוקים ב"למה זה היה צריך לקרות?" בהאשמה ובנקמה.

השאלה למה הוריהם לא אהבו יותר, כיוונו יותר, הבינו והגנו יותר אינה משהו שבו הם מתעסקים. במקום זאת הם יעשו כל מה שנדרש כדי לשפר את ההיבטים בהם הם חלשים, על-מנת להפוך מאושרים ולהשיג את מה שהם רוצים.

7. הם לא מרימים ידיים אחרי הכישלון הראשון – הדרך להצלחה רצופה כשלונות ובניגוד לאנשים חלשים מנטלית, החזקים לא ימהרו להרים ידיים, אף שגם עבורם הכישלון מכאיב וקשה.

8. הם לא מתלוננים – הם פשוט לא מתלוננים. נקודה. זה לא אומר שלא קשה להם ושדברים לא מעצבנים אותם, אבל הם מבינים שתלונה היא לא הדרך. אם יש מה לעשות הם עושים זאת, ואם לא, הם עושים כמיטב יכולתם לקבל את המצב בשלווה.

9. הם לא מרכלים ו"פורקים" – הם לא מבזבזים זמן בלשבת ולרכל על אחרים, ולא יעלו בדעתם לעסוק בפעילות שנקראת "לפרוק" שמהותה תלונה, האשמה, רחמים עצמיים והוקעת האחר.

10. הם לא נותנים לרגשותיהם לשלוט בהם – אף שגם הם מתעצבנים, כואבים ועוברים משברים בחיים, הם לא מריונטות בידי רגשותיהם. הם מסוגלים לבחור תגובות שמקדמות אותם, אינם מאבדים שליטה רגשית, ואינם חיים בדרמות של בכי וריבים אינסופיים.

11. אין להם עניין "לטפל" באחרים – בדיוק כפי שאין להם עניין "לפרוק", הם גם לא יקחו את האומלל התורן תחת חסותם, ייעצו לו או לה באופן קבוע ו"יכילו" את רגשותיו. הם בהחלט נותנים כתף כשצריך, אך נמשכים יותר לחברתם של אנשים בוגרים ומאוזנים.

12. הם לא מאבּססים על שטויות – על הקמט החדש שצץ, על זה שהם לא מספיק יפים, על מה שמישהו העז לומר, על אם היו צריכים לעשות כך ולא אחרת, או על מה שאחרים חושבים.

13. הם לא בורחים מהתמודדות עם החיים – כשיש להם מחשבות לא נעימות ורגשות קשים הם מחפשים דרך להתמודד, לא בורחים למסכים, כדורים, סמים או אלכוהול.

14. הם לא מנצלים את חולשתם של אחרים – הם לא ימשיכו להיות ידידים של אדם שיש לו רגשות כלפיהם (גם אם הבהירו שלא יקרה כלום), כי הם מבינים שלא היו רוצים להיות בצד השני. הם לא יחיו על חשבון ההורים. הם לא יתנו למישהו אחר לעשות ולעשות עבורם בלי חשבון. הם יהיו מעסיקים או נותני שירות הוגנים, ולא יעסקו בשיווק תוכניות מזוייפות להצלחה, להתעשרות או לדיאטה לכל המיואשים.

15. הם לא מצפים מעצמם להיות מושלמים – כי יש להם הגיון בריא והם מבינים שכשבני-אדם אנחנו לא מושלמים.

16. הם לא חוזרים שוב ושוב על אותן הטעויות – אם משהו לא עבד פעם אחת, שתיים ומקסימום שלוש, הם יחפשו דרך אחרת. הם לא ימשיכו לעשות במשך שנים משהו שלא מביא להם את התוצאות שהם רוצים.

-:-

להיות חלש מנטלית זה לא אות קלון! זה פשוט קושי ואומללות כמעט מתמידים, מול כל דבר קטן שבקטנים.

אבל בכל זאת, כל מי שניסה להיות חזק מנטלית יודע שזה לא כל-כך פשוט.

אני למשל, ניסיתי במשך שנים להיות שקולה ומתונה בתגובותיי, להיות שלווה ולא להתעסק בשטויות, אבל פשוט לא הצלחתי! בכל יום הייתי אומרת לעצמי: "מחר אני פותחת דף חדש ומתחילה להתנהג אחרת", אבל בכל פעם מחדש הייתי נכשלת…

רק לאחר שהבנתי מהם הדברים שמחלישים אותי וגורמים לחוסר שליטה ברגשותיי ובתגובותיי, הפכתי לאדם שתמיד רציתי להיות.

לי זה לקח הרבה שנים כי התקשיתי למצוא מישהו שיכוון אותי לדברים הבאמת החשובים (וזה לא שלא ניסיתי, ניתן לומר שהייתי בכל הטיפולים האפשריים…).

אבל עבורך הדרך יכולה להיות הרבה יותר קצרה!!

רוצה לדעת איך? שלחי לי פניה ונשוחח!

שלך,
שרון

אהבתם? מוזמנים לשתף
3 תגובות
  1. שירה

    כתבת יפה כנה ואמיץ.
    נהניתי מאוד
    לפעמים אנחנו כ"כ בשאיפה למעלה ושוכחים כמה עשינו אז תודה על התזכורת הנהדרת הזו.
    כמובן לקחתי איתי גם כמה נקודות למחשבה.
    חוזק מנטלי זה להיות בקשר עם כל קשת הרגשות שלי,
    בלי להבהל, בלי להתרגש
    לבקש שלווה ולשנות מה שניתן
    תודה!

  2. הודיה

    הייתי חייבת להגיב ולומר שמדובר פה ברשימת כללים שעל פניו ניתן לשייך אותה לאנשים שהם חזקים מנטלית, רק שכחת ךציין שגם החזקים האלו שאתה מדבר עליהם, הם בני אדם שעוברים תהליכים ולא רובוטיים, הצבת פה רף או טייטל בכימות לרשימת כותרות להגדרתך עבור אנשים חזקים מנטליץ, שהיא לא הגיונית ואף מצחיקה.. תודה

    • שרון שחף

      היי הודיה,
      נכון, אנחנו לא רובוטים אלא בני אדם ואף אחד מאתנו אינו מושלם.
      יש דברים ברשימה שקל מאוד ליישם וואחרים שדורשים יותר מאמץ.
      אבל קודם כל הרשימה הזו היא סימן דרך – לאן כדאי לשאוף כדי להיות מאושרים ולחוש מאוזנים רגשית וחזקים מנטלית ונפשית.
      שנית – ראי את סעיף 15 שמדבר על לא לצפות למושלמות. הוא חלק בלתי מבוטל מהחוסן הנפשי.
      מניסיון, יישום הפריטים ברשימה משנה חיים, אבל לנסות זאת זה כמובן לשיקולך.
      המון הצלחה ואושר!! 🙂

השארת תגובה